Voltooid in 2017

 


Museum MORE

Overzichtstentoonstelling van het werk van Hermanus Berserik

In het museum voor Modern Realisme museum MORE in Gorssel is dit najaar een overzichtstentoonstelling van het werk van Hermanus Berserik te zien. De tentoonstelling werd ingericht door gastconservator Feico Hoekstra en wij verzorgden de belichting.
 


Hermitage St. Petersburg

Het Winterpaleis en de Hermitage tijdens de Russische revolutie

Tentoonstelling naar aanleiding van de herdenking van de Russische Revolutie in het Winterpaleis van de Hermitage in Sint Petersburg, Rusland. Bureau Caspar Conijn maakte een ontwerp waarin de gebeurtenissen in het Winterpaleis tijdens de coup op 25 oktober 1917 centraal staan. In de tentoonstelling zijn veel foto's, historische films en bijzondere historische objecten te zien. Wij ontwierpen het lichtplan en begeleidden de realisatie op locatie.
bekijk Hermitage St. Petersburg
sluit Hermitage St. Petersburg


Het Winterpaleis en de Hermitage in 1917


Overal ter wereld wordt de Russische revolutie van 1917 herdacht. In Sint Petersburg opende op 25 oktober 2017 een tentoonstelling in het Winterpaleis van de Hermitage, een eeuw nadat de bolsjewieken de macht overnamen. Het Winterpaleis speelde een cruciale rol bij deze gebeurtenissen. Bureau Caspar Conijn werd uitgenodigd om de historische tentoonstelling over het Winterpaleis ten tijde van de revolutie vorm te geven. Caspar Conijn is hiermee trouwens de eerste buitenlandse ontwerper die een tentoonstelling in de Hermitage maakt.

Conijn heeft een ontwerpteam samengesteld met Roderik van der Weijden als architect, Lawrence de Graaff als art-director en Heske Dam als projectmanager. Wij hebben het lichtontwerp voor de tentoonstelling gemaakt.



De tentoonstelling strekt zich uit over een aantal zalen. Op monumentale voorzetwanden worden enorme uitvergrotingen van historische foto's getoond. In de wanden zijn vitrines ingebouwd. Op verschillende plaatsen worden historische filmfragmenten geprojecteerd. De wanden bedekken de wanden van de zalen maar gedeeltelijk; op veel plaatsen is op de bijzondere historische architectuur zichtbaar.
Een bijzondere toevoeging is het gebruik van dynamische verlichting: het algemene lichtniveau varieert heel traag en een paar keer per uur gloeien de tussenruimtes tussen de voorzetwanden zacht op in rood licht.

In de tentoonstellingsruimtes was alleen centrale belichting aanwezig in de vorm van luchters. De voor het museum gebruikelijke extra verlichting bestond uit een extra halogeenspotje. Daarom was de aanleg van een geheel nieuwe installatie en de aanschaf van een groot aantal spots noodzakelijk. Het museum ondersteunde het plan volledig, zonder ook maar op een enkel detail af te dingen.

In de 13 meter hoge zalen is de projectieafstand meestal erg lang. Om toch met grote precisie te kunnen belichten gebruikten we spots met heel nauwe bundels.


---
Concept, ruimtelijk - en grafisch ontwerp:
Bureau Caspar Conijn in samenwerking met
Roderik van der Weijden en Lawrence de Graaff
Projectmanagement: Heske Dam

Belichters in St. Petersburg:
Varja Klosse (de Toneelschuur) en
Ron Beers (Hermitage Amsterdam)
Oppervlak: ca 4200 m2
Aantal spots: ca 900 stuks
Alle lichtbronnen LED
Theaterlicht: washlights en yokespots, DMX sturing loopt volautomatisch vanuit een blackbox.


 


MAS: Schitterend Verlangen

De tentoonstelling 'Schitterend Verlangen' in het MAS - Museum aan de Stroom in Antwerpen gaat over hoe de mens het streven naar geluk, naar status en naar macht vertaalt in kostbare en zeldzame objecten. Diamanten en sierraden zijn daar een voorbeeld van. Er worden veel bijzondere sierraden getoond. Concept en ontwerp zijn van Madoc uit Gent. Wij maakten het lichtontwerp.
 


Van Gogh doorgelicht

Lichtadvies voor een bijzondere tentoonstelling in het Noordbrabants Museum die gewijd is aan nieuwe technieken waarmee schilderijen worden onderzocht zoals belichting met röntgen-, infrarood- en ultravioletstraling. De werkwijze van de kunstenaar wordt weer wat verder blootgelegd. Tentoonstellingsontwerp: Opera Amsterdam. Opdrachtgever: Het Noordbrabants Museum.
 


GIF!

Terwijl bouw van de nieuwe behuizing van museum Naturalis vordert is in het Pesthuis een tentoonstelling met giftige dieren te zien: slangen, spinnen, kikkers. De tentoonstelling omvat tientallen terraria, afgewisseld met games en live presentaties door medewerkers van Naturalis. Vormgeving door Paul Bomers, Naturalis. Wij maakten het lichtontwerp.
 


Tentoonstellingszolder

particuliere opdrachtgever

Een gedreven kunstverzamelaar heeft de zolder van zijn klassieke vrijstaande landhuis tot tentoonstellingszaal laten verbouwen. Op een bescheiden oppervlakte is een comfortabele ruimte ontstaan met professionele mogelijkheden.
Opera Amsterdam is de interieurarchitect. Wij maakten het lichtontwerp.
 


Stedelijk Museum Alkmaar

Lichtadvies voor de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar over verzamelaar Selderbeek met werk van Sluijters, Gestel, Kelder. Tentoonstellingsontwerp: Ilona Laurijsse en Maaike van Keimpema. Opdrachtgever: Stedelijk Museum Alkmaar.
 


Leaseplan Corporation

Leaseplan betrekt nieuwe kantoorverdiepingen aan de zuid-as in Amsterdam. Studio Groen en Schild is de interieurarchitect voor het omvangrijke en complexe project. Wij maken het lichtontwerp. Opdrachtgever: DZAP voor Leaseplan Corporation.
 


1917 Romanovs en Revolutie

De tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie in De Hermitage aan de Amstel. Vormgeving: Caspar Conijn en Ilona Laurijsse. Wij adviseren de belichting. Opdrachtgever: Hermitage Amsterdam.
 


Stedelijk Museum Alkmaar

Voor de zaal met het overzicht van de schilders van de Bergense School hebben we een nieuw lichtplan geadviseerd. De selectie van geschikte spots was een belangrijk onderdeel van onze opdracht.
 


Provinciehuis Noord-Brabant

Het provinciehuis Noord-Brabant bezit een omvangrijke kunstcollectie, waaronder veel schilderijen en een grote collectie wandtapijten, waarvan er een groot aantal permanent tentoongesteld worden. In opdracht van de afdeling collectiebeheer hebben we een begin gemaakt met het verbeteren van de belichting van de collectie. Opdrachtgever: afdeling collectiebeheer van het Provinciehuis Noord-Brabant.
 


De Waag, Enschede

De entree met de winkel en de toegang tot Museum de Waag in het Waaggebouw (1528) op de Brink in Deventer is vernieuwd. Studio Groen en Schild ontwerpt het interieur. Wij maken het lichtplan. Opdrachtgever: Deventer Verhaal
 


Zeeuws Museum - tapijtenzaal

Het Zeeuws Museum heeft de afdeling 'Kunst en Geschiedenis' vernieuwd. De wandtapijten met afbeeldingen van zeeslagen tijdens de 80-jarige oorlog zijn daar een imposant onderdeel van. Vormgevers Koehorst in 't Veld ontwerpen de tentoonstelling, en wij het licht voor de tapijtenzaal. Omdat de tapijten erg kwetsbaar zijn zorgen we ervoor dat het lichtniveau heel laag is en heel precies is afgeregeld. Opdrachtgever: het Zeeuws Museum.
Fotografie: Pim Top, Zeeuws Museum
 


Dorpskerk Schaarsbergen

De Dorpskerk in Schaarsbergen krijgt een nieuw interieur. Vloer, wanden, plafond, meubilair worden aangepakt. Er is een lichtplan nodig. Wij adviseren een sober lichtplan waarbij de uiteenlopende verschillende activiteiten met een eigen belichting worden ondersteund. Opdrachtgever: Kerkgemeente Schaarsbergen.
 


Makariazaal, Amsterdam

Binnen de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam worden in de Makariazaal verschillende activiteiten georganiseerd: vergaderingen, theatervoorstellingen, concerten, diners, studiemiddagen en veel meer. Bureau Merk X ontwerpt het volledig vernieuwde interieur. Wij adviseren bij de uitwerking van het lichtplan. Fotografie: Roos Aldershoff. Opdrachtgever: de Liberaal Joodse Gemeente, Amsterdam.
 

















naar boven